Kun je vakantiestress voorkomen?

vakantiestressNog even door buffelen en dan lekker op vakantie. De bekende eindsprint die steeds meer mensen erg op breekt. De ijsheiligen zijn voorbij, de natuur is op haar mooist en nog maar zeven weken werken en dan heerlijk met de tent naar Frankrijk. Je eigen beloning voor wederom een jaar hard werken.

Er zijn allerhande tips voor een ontspannen vakantie. Tips die je laten omschakelen van workflow naar totale ontspanning. Internet staat vol met waardevolle praktische tips.

Maar ben je je ervan bewust dat die ‘vakantiebeloning’ en het wachten op juist dát moment van ontspanning je eigen legitimatie is om nog even lekker door te buffelen. Onbewust krik je je adrenalinepijl nog iets hoger op om die laatste werkweken voor de vakantie goed af te sluiten.

Hierdoor wordt de spagaat tussen het werkmoment en het vakantiemoment ook hormonaal gezien wel erg groot. Dat vraagt om een omschakeling die niet makkelijk te maken is. Dit is vaak ook het moment van de eerste vakantieruzie. Je voelt je onthand, een vreemde omgeving, weg uit je materiële leven met alle ‘zekerheden’ én met de wens tot jezelf te komen.

Tot jezelf willen komen is eigenlijk de kern van deze blog. Waarom zoek je die ontspanning niet vaker, ruim je niet vaker tijd uit voor jezelf? Waarom wachten op die vakantie? Gun jezelf elke dag zeven minuten ‘vakantie’. Hervind je balans, laat negatieve waarden los en veranker de positieve momenten in je dagelijks leven.

De reactie van een adrenalinejunk hierop is vaak: ‘Als ik maar doorga kan ik alles aan, als ik een pauze inlas, kom ik nergens meer toe’. ‘Dus dat gedoe is niks voor mij!’ Dit kan het eerste signaal zijn voor een naderende overspannenheid of burn-out. Is die vakantie van drie weken dan voldoende om tot totale ontspanning te komen óf net kort genoeg om die te overleven om daarna weer terug te vallen op het oude adrenalineniveau en weer ‘lekker aan het werk te gaan’?

Als coach adviseer en begeleid ik mensen naar een ‘moeiteloos leven’. Eén van de technieken die ik hierbij inzet is hartcoherentie. Een eenvoudige stappenreeks die je slechts zeven minuten per dag kost en je helpt in balans te komen en te blijven. Geen zweverige methode maar een concrete aanpak die werkt! De combinatie Hartcoherentie en co-active-coaching is een probaat middel om tot blijvende resultaten te komen.

Je kunt je vakantiestress hanteerbaar maken door nu te investeren in je eigen leven om straks van die welverdiende vakantie te kunnen genieten! Zou het niet mooi zijn als je twee weken ná je vakantie op je werk niet het gevoel hebt in je oude gedrag te zijn teruggevallen?

Wil je weten hoe ik je als coach kan helpen weer in balans te komen?
Neem dan nu contact met me om een afspraak te maken voor een ontdekkingssessie (de kosten hiervoor neem ik voor m’n rekening).

Geef een reactie